This is a repeating event14. september 2024 12:00
Fantomlemmer
2024søn15sep12:00søn17:00FantomlemmerMaskinhallen
Detaljer om begivenheden
FABRIKKEN for Kunst og Design inviterer til udstilling af M.B. Pedersen og Karon Nilzén om levn fra Sundholms fortid og nutid, om opbevarede og kasserede genstande, og om det
Detaljer om begivenheden
FABRIKKEN for Kunst og Design inviterer til udstilling af M.B. Pedersen og Karon Nilzén om levn fra Sundholms fortid og nutid, om opbevarede og kasserede genstande, og om det funktionelle og dysfunktionelle.
Åbning med gratis mad og drikke: fredag d. 13. September kl. 17:00-20:00
,Åbningstider lørdag d. 14. og søndag d. 15.: 12:00-17:00
Maskinhallen, Sundholmsvej 28A, 2300 København S
*
Der findes dokumenterede- og udokumenterede historier. Historier som indeholder alt, hvad vi tror, vi ved, andre som anes i mørke vidtstrakte landskaber, bag låste døre i ukendte rum, og i det yderste af øjenkrogen. Det er her de brugsgenstande, som ikke længere er i brug ender; hvor minder ikke længere huskes, hvor afskallede navne, mistede nøgler og afbrudte telefonopkald findes.
Arbejds-og tvangsarbejdsanstalten Sundholm blev grundlagt i 1908. Her indkvarterede man både arbejds- og boligløse, samt borgere som blev dømt til tvangsarbejde for lovovertrædelser såsom tiggeri, rufferi og løsgængeri. For disse borgere var det en dagligdag under streng kontrol, hvor bevæbnede vagter holdt opsyn, og hvor man kun med tilladelse kunne komme ud af Sundholms porte. Beboerne på anstalten blev også refereret til som “lemmer”. På arbejdsanstalten var der arbejdspligt, hvilket f.eks. kunne foregå i svinestalden, på væveværkstedet eller i børstebinderiet. Sundholm var en slags parallelsamfund, omkranset af en flere meter dyb voldgrav, med plads til omkring 1000 beboere, hvortil de ansatte også boede der i tjenesteboliger. Anstalten var stort set selvforsynende med værksteder, køkkener, eget landbrug, elværk, sygehus, og kirke. Med velfærdsstatens udvikling ændrede arbejdsanstalten karakter til primært at være et sted for boligløse, og skiftede navn til Forsorgshjemmet Sundholm. Arbejdspligten blev dog bevaret for beboerne helt op igennem 1970’erne. I dag udgøres Sundholm af mange forskellige institutioner og foreninger, heriblandt også herberg- og aktivitetscenter for boligløse.
Maskinhallens lokaler er placeret i den bygning, som engang leverede el- og varme til hele Sundholm. I dag er det et sted med forskellige sociale – og kulturelle aktiviteter arrangeret af folk i lokalområdet: folkekøkkener, foredrag, teater, koncerter, udstillinger m.fl.
*
Til Fantomlemmer har M.B. Pedersen lavet en installation, som udgøres af grafiske bearbejdelser af billeder taget på Forsorgsmuseet i Svendborgs magasin, hvor hundredvis af forskellige genstande fra Sundholms historie opbevares.
Karon Nilzén (f. 1994, SE) er billedkunstner og bosat i København. Karon har en MFA fra The Royal Institute of Art i Stockholm, SE (2022) og har udstillet på bl.a StudyForArtPlatform, Stockholm, SE (2024), Ladder Space, København, DK (2023), Åmåls Konsthall, Åmål, SE (2023) og Galleri Rostrum, Malmö, SE (2022).
Fragmenter og dele af hverdagsgenstande og tidligere funktionelle objekter er dekonstrueret og sat sammen til de fire skulpturer, der udgør værket Temporary Monument (En bevægelse i øjenkrogen). Materialerne blev fundet og indsamlet i Sundholm.
Tid
(Søndag) 12:00 - 17:00(GMT+00:00)
Sted
Maskinhallen