Skip to main content

Repair Cafe Amager forlænger tings levetid

3. februar 2023

I reparationsfællesskabet Repair Cafe Amager sidder frivillige klar til at reparere i Lykkebazaren den tredje lørdag i måneden klokken 12.00-15.00. Vi har mødt Caroline E. Pedersen fra Miljøpunkt Amager, som er koordinator for Repair Cafe Amager. Sammen med Lykkebazaren og lokale ildsjæle har Miljøpunkt Amager stablet den lokale afdeling af Repair Cafe på benene.

Repair Cafe Amager er et reparationsfællesskab, hvor du kan få hjælp til at få repareret dit elektronik eller tøj af frivillige, der har kompetencer med den slags reparationer. Her kan du gå hen med din ødelagte toaster, dine hullede jeans eller andet elektronik og tøj, der er gået i stykker. Det er gratis at få hjælp til at reparere ting af de frivillige – den eneste omkostning, der kan være, er, hvis du skal købe en reservedel til dit elektronik. Men de frivillige hjælper gerne med at finde ud af, hvor du kan købe en reservedel.

I Repair Cafe Amager er der fokus på fællesskabet – du møder en masse søde, spændende mennesker, og du lærer, hvordan du reparerer dine ting.

”Det giver en fed følelse, at du ved, hvordan du reparerer dine egne ting. Det giver empowerment tilbage til dig. Der er et motto inden for reparationsbevægelsen – du ejer ikke dine ting, før du ved, hvordan du reparerer dem. Så du får ejerskab over dine ting ved, at du ved, hvordan du reparerer dem” siger Caroline.

Fra hul til lap

Når du kommer ind ad døren til Repair Cafe Amager, bliver du mødt af en frivillig registrant, som vejer og registrerer dine ting. På den måde har de et overblik over antal gæster, mærke og type af det, der bliver repareret samt hvad der er i stykker. De sender alle data ind til hovedorganisationen Repair Cafe Danmark, som laver statistik og danner sig et overblik over, om der er nogle produkter, der går hurtigere i stykker end andre eller – hvis det er elektronik – ikke kan skilles ad.

Efter registreringen – og hvis der ikke er kø – kan du komme til hos en frivillig reparatør, som kigger på tingen:

”Hvis det for eksempel er et par jeans, der er slidte i skridtet – og det er en meget typisk reparation, for når man cykler og går med dem, har bukserne en tendens til at blive slidte der – siger den frivillige, at jeansne skal have noget strygelærred på indersiden, og så skal der en lap på ydersiden. Den frivillige fortæller, hvad der skal til for at reparere det, for det er ret simpelt at gøre. I det her tilfælde kræver det en symaskine, og hvis du har mod på det, kan du selv få lov til at gøre det – ellers viser den frivillige, hvordan du gør det”, beretter Caroline.

På vej ud går du igen forbi registranten, som registrerer, om din ting er blevet repareret. 75 % af de ting, der kommer ind i Repair Cafe Amager bliver repareret, og i januar reparerede de frivillige omkring 53 kilo ting, og der var 24-25 gæster.

Think Global – Act Local

I Repair Cafe Amager arbejder de lokalt med at hjælpe amagerkanerne til at forlænge levetiden af deres ting ved at reparere dem og lære fra sig, så de selv kan lave småreparationer hjemme. Tanken er, at vi skal væk fra brug-og-smid-væk-kulturen, hvor vi smider tingene ud og køber nyt, når det er i stykker. Så vi i stedet reparerer vores ting, går til Repair Cafe Amager eller en reparationsbutik.

Repair Cafe Amager er samtidig en del af Repair Cafe Danmark, som arbejder med en global problemstilling.

Hovedorganisationen arbejder på et mere politisk, strukturelt niveau med at skubbe på agendaen, så der kommer lovgivning og rammevilkår for industrien med krav om, at de designer ting til, at man kan reparere dem, og tøj så det har god kvalitet, og at produktionen bliver både social, miljømæssig og økonomisk bæredygtig.

”Vi skal have elektronik, der kan skilles ad, og som ikke er limet sammen, så man er nødt til at smadre dem for at åbne dem. Der skal være tilgængelighed af reservedele i en årrække. Repar Cafe Danmark læner sig op af Right to Repair Movement. Så de skubber på lovgivningsmæssigt for, at forbrugerne får rettigheder over deres produkter og får muligheden for at få det repareret. Vi [red. Repair Cafe Amager] er en lokal manifestation af hele den større bevægelse, der også er. Vi er en del af tankegangen ’Think Global, Act Local’”, siger Caroline.

Flere frivillige og Repair Cafes

For at blive frivillig i Repair Cafe Amager, skal man have skruet hænderne godt på og have kompetencer til at kunne reparere elektronik eller tøj. Der er også opgaver med at registrere de ting, der kommer ind, og med at udbrede kendskabet til Repair Cafe Amager.

Hvis du er nysgerrig på at blive frivillig, skal du henvende dig til Caroline – eller møde op på næste Repair Cafe for at se det an. Caroline inviterer altid potentielle frivillige til at opleve Repair Cafe Amager, før de beslutter, om de vil være med i teamet, der pt består af 12 frivillige.

Amager er en stor ø, så der er også plads til flere Repair Cafes – gerne på andre dage end Repair Cafe Amager. Hvis en forening eller organisation på Amager gerne vil stable endnu en Repair Cafe på benene, er de meget velkomne til at kontakte Caroline i Miljøpunkt Amager, så de kan samarbejde – og de kan også få meget god støtte Repair Cafe Danmark til indkøb af værktøj og til, hvordan man organiserer sig.

”Jeg synes, vi alle sammen skal reparere. Nu har vi åbent den tredje lørdag i måneden. Hvis det kan få flere til at reparere, at der er flere åbningsdage og flere forskellige muligheder, så endelig!”, siger Caroline.

Repair Cafe Amager har åbent den tredje lørdag i måneden kl. 12.00-15.00 i Lykkebazaren på Urmagerstien 26, 2300 København S

 

Kontakt – hvis du vil være frivillig eller starte en Repair Cafe op på Amager:

Caroline E. Pedersen

caroline@miljopunkt-amager.dk

 

Læs mere om Miljøpunkt Amager:

Hjemmeside

Facebook

Instagram

 

Læs mere om Repair Cafe Amager:

Facebook

Instagram

 

Læs mere om Repair Cafe Danmark:

Hjemmeside

Facebook

Instagram