Tusind tak for en skøn Fællesskabsdag!
13. juni 2022
Tusind tak til alle jer der deltog i en skøn Fællesskabsdag den 11. juni, hvor solen tittede frem, og vi i fællesskab spredte glæde i haven på Sundholm 8
Vi bringer højdepunkterne og links til informationer om de oplægsholdere, der var på dagen.
Vi håber at i vil læse med:
Frida Marie Jensen og politisk debat om benspænd
Efter en velkomst ved Frivilligcentrets formand Anna Overlund overlod vi ordet til dagens hovedoplægsholder Frida Marie Jensen. Frida gav et engageret oplæg med mange gode eksempler på, hvad fællesskabet kan, og illustrerede udviklingen i sit eget foreningsliv med en en “uniform” fra hendes dage i opstarten af Gimle (en Gimle-hættetrøje), et krus der byggede bro til pointen om, at kaffen er noget af det, der får os til at sætte os ned og snakke samt en skumbold, der mindede om at det at være foreningsmenneske også kan være en kompetence – når der er brug for en frivillig i den lokale gymnastikforening, selvom man ikke har lavet gymnastik siden folkeskolen.
For at tage temperaturen i haven fik hun deltagerne til at stille sig i haven og placere sig, hvor de så sig selv på en skala i forhold til forskellige spørgsmål.
Hendes spørgsmål gik på, hvorvidt fællesskaber betyder mere for deltagerne end før corona, om de har taget ansvar for et fællesskab, og om de gerne læner sig tilbage og overlader ansvaret for et fællesskab til andre. Det satte gang i snakken blandt deltagerne og satte spørgelysten i gang.
Efter oplægget stod Cille Egholm (Venstre), Christopher Røhl (Radikale Venstre) og Hassan Nur Wardere (Enhedslisten) klar i debatteltet sammen med Frida Marie Jensen. Gæsterne i haven havde gode spørgsmål med i ærmet, og der blev blandt andet debatteret, hvordan kommunen og myndighederne kan fjerne benspænd for foreninger og gøre det nemmere at være en forening – men hvor det samtidigt bliver sikret, at det ikke er hvad som helst (som fx vinklubber), der kan få del i kommunale midler.
Samfundshjælperne og fællesskabernes kraft
Næste punkt på eftermiddagen var Søren Løkke og Gitte Künkels med et oplæg om Samfundshjælperne. De fortalte, at det tager halvanden til to timer at uddanne sig til samfundshjælper, og så kan man tage den gode snak med mennesker, man møder, og efter at have bygget en god relation op, kan man hjælpe andre ind i forskellige fællesskaber og tilbud i deres lokalområde på Amager, hvis de efterspørger det.
Den efterfølgende debat med politikerne gik blandt andet på, hvor grænsen går for, hvad der er kommunens opgave, og hvad der er civilsamfundets opgaver.
Til sidst holdt Ph D.-studerende Maria Toft og Tiny House-entusiast Anders Boisen hvert et kort oplæg om fællesskaber med fokus på bæredygtighed og tiny houses-bevægelsen. Deres fælles oplæg bidrog til snakken om, hvordan man kan skabe forandring i samfundet gennem fællesskaber. Læs mere om Marias forskning i hvordan fællesskaber kan nedbringe folks C02-aftryk, og find tiny house-fællesskabet på Facebook.
Tak for en god eftermiddag i fællesskabets tegn!
Som afslutning på dagen var der mad og musik. Fædregruppen Amagerbro tændte op i grillen og der var lækre salater, som de frivillige i Maskinhallen havde lavet. Musikgruppen Pusterummet spillede populære danske og engelske sange og sluttede dagen af med en masse god stemning.
Frivilligcenter Amager og Sundholm 8 takker endnu engang Amager Vest Lokaludvalg og Amager Øst Lokaludvalg for støtten, og vi takker også jer der var med som deltagere på dagen for at gøre det til en hyggelig stund.
Vi håber at den har givet inspiration og mod på mere fællesskab!