Skip to main content

Vi har ofte mere tilfælles, end vi tror

16. november 2021

Bio-Salon Community er en forening, der arbejder med livshistoriefortællinger i workshops og arrangementer. Vi har snakket med Roberta Montanari om baggrunden for foreningen og om foreningens arbejde.

Kvinden bag Bio-Salon Community er italienskfødte journalist Roberta Montanari, der beskriver sig selv som en kvinde med et bankende socialt hjerte. Roberta har selv en dramatisk og svær livshistorie i bagagen.

Det hele begynder med hendes fars selvmord og en flugt fra Rom til København med sin mor og bror i kølvandet på en familiekonflikt med politiske spændinger.

På grund af sin egen livshistorie – og al arbejdet med at rydde op i den – har hun på egen krop oplevet, hvad livshistorier kan betyde for et menneske.

’’Livshistorier har altid fascineret mig, og jeg har tænkt over, hvordan de former os og gør os til dem, vi er,’’ siger hun.

Senere i livet finder Roberta ud af, at hun har et talent for at få folk til at åbne op, og på RUC skriver hun journalistisk speciale om sårbare kilder.

Efterfølgende underviser hun i kreativ skrivning og tog flere terapeutiske uddannelser, hvis elementer hun ender med at kombinere med sin egen livserfaring:

’’Det blev så til skrive-fortællekonceptet Bio-Salon, hvor man arbejder ud fra sin livshistorie i en gruppe, det er en skabende proces, hvor vi primært bruger kreativ skrivning.’’

Bio-Salon konceptet er baseret på en række principper – se her.

En drøm er født

I 2018 fik Roberta på glædelig vis en plads i Foreningshuset Sundholm 8 og får samtidig hjælp af en ung iværksætter, hun tidligere har arbejdet med.

Ret hurtigt viser Bio-Salon sig at kunne noget, ’’jeg følte, der var noget, der klikkede og gav mening. Jeg havde jo egentlig bare sat dét sammen, jeg havde lært igennem et langt liv.’’ I 2019 går det pludselig hurtigt, og der kommer flere Bio-Salon-kurser og projekter, men i 2020 sætter corona en stopper for det hele. Det er i denne tænkepause, som corona tvinger ned over os alle, at det går op for Roberta, at der skal ske noget med Bio-Salon. Inspireret af de mange foreninger på Sundholm 8 vil hun også skabe et fællesskab. ’’Jeg tænker, hvor kunne det være fedt, hvis der var andre end mig til at kunne undervise; at vi mere var et fællesskab.’’ Foreningen Bio-Salon Community blev stiftet af tidligere Bio-Salon kursister og støtter.

En del af konceptet er, at Roberta uddanner nogle Bio-Salon-facilitatorer, som kan være med til at lave arrangementer og workshops i foreningen. Første ’’kuld’’ facilitatorer begynder deres uddannelse i januar 2022, og forventes at være færdige omkring maj 2023.

Samhørighed og fællesskab

Essentielt for Bio-Salon Community anno 2022 er, at de vil afprøve nye steder ved at rykke skriveværksteder ud i byrummet og ”møde mennesker, hvor de er.’’ Blandt andet Cisternerne, gamle krigsbunkere, en forladt villa og Landbohøjskolens smukke have står på ønskelisten over potentielle skrive-settings omkring et eksistentielt emne. ”Stederne har en poetisk dobbelthed i sig, og man kan forholde sig både konkret og symbolsk til dem. Jeg tror, der kunne komme nogle spændende historier ud af det.’’ Roberta understreger, at alle kan være med i Bio-Salon.

Selvom man grundlæggende bruger skrift til at formidle livshistorier, behøver man ikke være ’god til at skrive,’ idet man skriver for sig selv og til sig selv. Man skal blot ikke være i akut krise, men kan sagtens være psykisk sårbar og have livsproblemer af forskellig art. Hun oplever tit, at ’’når man først har etableret et trygt rum, så vil alle rigtig gerne læse højt, fordi det skaber samhørighed at finde ud af, at andre måske har oplevet lignende ting. Det kan få en til at føle sig okay, som man er.” ”Det handler om at finde sider frem i sig selv, som man måske har lukket ned for. Måske fortæller man hele tiden den samme ulykkelige historie om sit liv. Så mit fokus er ofte at finde de uproblematiske og livgivende sider frem,’’ fortæller en smilende Roberta, som håber, der bliver fuldt hus i Maskinhallen den 18. november.

Den 18. november 2021 er du inviteret til åbningsceremoni for Amagers nye og spændende forening, Bio-Salon Community. Den er for alle, der interesserer sig for livshistorier. Man samler de røde tråde i ens livshistorie, og gennem en skabende proces i trygge grupper skabes mening og sammenhæng mellem fortid, nutid og fremtid. Der er plads til både latter, tårer og en masse gode historier. Alle er velkomne! Det foregår i Maskinhallen på Sundholm, Sundholmsvej 28A kl. 19-21. Der serveres bobler og snacks! Det er gratis, men tilmelding nødvendig: roberta@biosalon.dk eller 30 35 72 79

LÆS MERE: Hjemmeside og Facebook