Skip to main content

En helt særlig fredag

9. oktober 2024

Frivilligcenter Amager fejrede frivilligheden i Maskinhallen i anledning af Frivillig Fredag den 27. september. Det mangfoldige og personlige engagement på Amager bragte mennesker sammen – og det var noget, der blev snakket om samtidigt med, at det trak nye nysgerrige til.

Af Asta Dea Nistad Evensen, praktikant i Frivilligcenter Amager

Den sidste fredag i september er hvert år en helt særlig dag for dem, som brænder for frivilligt arbejde. Derfor trodsede ama’rikanerne det hidsige, grå regnvejr, for at samles i Maskinhallen på Amager fredag den 27. september. Her fejrede Frivilligcenter Amager Frivillig Fredag, ligesom mange andre steder landet over. Det er en national festdag hvor frivilligcentre, foreninger og kommuner fejrer frivilligheden, og takker lokale ildsjæle for hvordan de ”gør en forskel for deres sag, deres medmennesker eller deres lokalområde”, som landsorganisationen FriSe (Frivilligcentre & Selvhjælp Danmark), national koordinator for Frivillig Fredag, skriver om denne mærkedag.

Der var dækket op til at drikke fyraftenskaffe og til at skåle i cava. Bordene var dækket med duge med røde og hvide picnictern, der sammen med de farverige balloner gav en nostalgisk stemning af at den gamle industrihal havde gemt den sidste rest af sommer til i dag. Grethe fra Frivilligcenter Amager holdt en velkomsttale og afsluttede den med at skåle for frivilligheden: ”Tak, fordi I er så engagerede og gør en forskel for andre mennesker! Skål for jer!”

Frivilligkoordinatorer for organisationen Hverdagsaktivisterne fortalte, at de er med til Frivillig Fredag, da det for dem ”handler om at sige tak, altså at hylde selve frivilligheden. Og at Frivillig Fredag er med til at vise mangfoldigheden ved frivillighed”.  Og det har de ret I; der var både frivillige netværk – og rådgivningstiltag for folk fra forskellige kulturer og på forskellige sprog, tiltag mod ensomhed, mod madspild, kreative tilbud, krisetilbud, og miljøaktivisme repræsenteret i Maskinhallen.


Kom og mød en frivillig

Frivillig Fredag handler også om at sætte fokus på de lokale frivillige fællesskaber, så mennesker, der selv overvejer at blive frivillige, kan lære foreningerne bedre at kende. Nysgerrige gæster gik rundt og spurgte foreninger og organisationer om, hvordan det er at være frivillig hos netop dem.

Jeg spurgte en dame, der havde sin veninde under armen, om, hvorfor hun var til Frivillig Fredag, hvortil hun svarede, at det var hun ”for at finde ud af, hvor hun kan bidrage”. Til spørgsmålet om hvorfor hun ledte efter et sted at være frivillig, svarede hun, at hun for nyligt har fået masser af tid efter hun var gået på pension, og ”når man har så meget tid, så vil man gerne være noget for nogen andre”.

Dette personlige engagement er også, hvad Frivilligcenter Amagers kampagne, der gik forud for selve Frivillig Fredag, handlede om: Ni portrætter af frivillige, der fortalte deres egne grunde til at lave det frivillige arbejde, som de gør. Som en hyldest hang de samme portrætfotos og tilhørende interviews i glas og ramme og pyntede på væggene i Maskinhallen. Hvis du gik glip af frivilligportrættterne, kan du finde dem på Frivilligcenter Amagers hjemmeside.

En anden, der også var nysgerrig på selv at være frivillig, var der netop for at høre om folks personlige oplevelser. Hun fortalte om, hvordan det kan være svært at vide, hvor man skal begynde henne, hvis man vil finde det rigtige sted at være frivillig og leder på internettet, da de forskellige muligheder kan drukne i algoritmerne. Så hun syntes, at det er meget bedre at komme og møde folk rigtigt og høre om, hvorfor de selv er frivillige, og hvad for noget frivilligt arbejde, de laver. ”Det er da kærkomment!” gentog hun og smilede, imens hun viste mig de forskellige flyers fra de foreninger, hun glædede sig til at undersøge nærmere. ”Det kan være lidt svært bare sådan at komme og banke på hos en forening” sagde hun. ”Her kan man faktisk møde dem og nemt se, hvad der findes derude”.


Hvad hjertet er fuldt af, løber munden over med

Det var ikke kun dem, der var nysgerrige på at være frivillige i fremtiden, der gik fra bord til bord og sagde hej. Det gjorde også dem, der allerede var knyttet til et frivilligfællesskab. For eksempel var det sociale tilbud Kofoeds Skole der for at sprede ordet om Kofoeds Skole – men også for at møde andre frivilligorganisationer: ”Det altid godt at høre, hvad hinanden laver!” sagde de.

Det er inspirationen, sparringen og fællesskabet på tværs af organisationer, der også er en del af Frivillig Fredag for dem og de andre lokale foreninger og organisationer, som var med på dagen.

Derfor var der i dagens anledning også en bod i det ene hjørne, hvor man kunne lære mere om det nye tiltag Socialkompas København. Socialkompas er en digital platform, hvor foreninger, NGO’er og kommunale tilbud kan oprette sig, så både sårbare borgere, men også organisationerne selv, kan få overblik over, hvilke sociale tilbud, der findes i Københavns Kommune.

En frivillig fra Nunca Más fortalte mig, at det er vigtigt og givende at netværke og møde andre foreninger, hvor man kan sparre med hinanden, men at det er noget, som kan være svært i det daglige, når der er travlt med at drive foreningen og være koordinator for frivillige.

Til spørgsmålet om, hvordan det er at møde andre frivillige, svarede Hverdagsaktivisterne, at de også syntes, at det er skønt, fordi det giver muligheder for sparring og fremtidige samarbejder organisationerne imellem.

Der var en specielt god energi i rummet til Frivillig Fredag. Man kunne høre på selve tonelejet i folks stemmer, at de snakkede om noget, som de er passionerede omkring, og den drivkraft smittede af på humøret i Maskinhallen. Der var så meget snak ved bordene, at der flere gange gik noget tid, før nogen opdagede, at musikken havde stoppet med at spille. Folk brænder for, hvad de laver og for selve det at være frivillig, og det i sig selv varmede hele Maskinhallen op. Så skål for, hvad frivilligheden gør for ikke kun lokalsamfundet, men også for den enkelte, som laver frivilligt arbejde!

 

Frivillig Fredag på Amager er støttet af Amager Vest Lokaludvalg.

 

Deltagende organisationer:

Bydelsmødrene Amager

Værestedet DRYS Ind

Hverdagsaktivisterne

Kofoeds Skole

København Fødevareselskab Amager

Liv i Sundby

LivaPeople

Madboks

Repair Cafe Amager

Nunca Más