Skip to main content

Et grønnere Amager

17. marts 2025

Sidste år var Susan Caspersen med til at stifte Amager Grønne Nabofællesskaber, som er et lokalt grønt borgernetværk under den landsdækkende paraply Grønne Nabofællesskaber. Vi har snakket med Susan om både det nationale fællesskab, hendes meget lokale fællesskab, hvor hun bor, og fællesskabet for Amager.

Grønne Nabofællesskaber blev stiftet i 2020 af Bent Mariager – og er en paraply for en masse lokale grønne nabofællesskaber overalt i Danmark.

”Bent ville gerne starte et fællesskab op, der hvor han boede, og han tænkte, at der måtte være andre, der havde det på samme måde – og så kom corona. Så han startede det op på Facebook, fordi der var forsamlingsforbud. Det var lidt en kæp i hjulet – men på den anden side tror jeg, at det har været med til at gøre, at folk har haft endnu mere brug for at mødes – især efter, at man ikke har måttet i så lang tid. I virkeligheden tror jeg, at det var held i uheld”, fortæller Susan, der også var med fra starten og er bestyrelsesmedlem i foreningen.

Da Grønne Nabofællesskaber blev søsat, havde Susan svært ved at se det ind i en bykontekst, da det virker mere oplagt med grønne aktiviteter og projekter i provinsen og ude på landet, hvor mange har haver, og hvor naturen er mere tilgængelig.

Men efterhånden har hun fået øjnene op for, at der er mange måder at leve mere grønt på i byen og indgå i et fællesskab omkring det: byttemarkeder og bytterum, vegetariske fællesspisninger, grøn filmklub, ture til bynære naturområder, mindre forbrug og mere genbrug, etablering af byhaver og plantekasser og fælles grønne arrangementer for blot at nævne nogle eksempler.

Magi i at gå sammen

Susan var med til at starte Amager Grønne Nabofællesskaber op i august sidste år. Forinden havde hun for lidt over et år siden stablet et grønt nabofællesskab på benene i sin andelsboligforening:

”Vi har en årlig plantedag, og vi mødes også i mindre grupper, alt afhængigt af hvad folk synes er fedt. Jeg er for eksempel med til plantedagen og i festudvalget, hvor vi uddelegerer opgaver og løfter i flok. For eksempel skulle jeg nærmest ikke gøre noget til plantedagen – jeg skulle bare sætte det i gang – og så gik folk selv i gang med at bygge plantekasser og hælde jord i. Der sker bare noget magisk, når man går sammen, og det er meget fint at starte småt i sin egen andelsboligforening”, fortæller Susan.

Hun tænkte først, at hun måske var alene i sin andelsboligforening om gerne at ville gøre noget på det grønne område – men det var hun selvfølgelig ikke. De har for eksempel et bytterum, og så kan hun tydeligt se, at der også er andre, der går op i det og finder sammen med dem om at lave flere tiltag.

”Førhen brugte vi hinanden meget mere – det var ikke noget, man studsede over. Min oldemor har været inde og vaske op hos naboen, bare fordi hun havde lyst. Jeg tror, vi er blevet meget mere individualiserede. Dengang var det bare normalt at snakke med sin nabo. I dag er det næsten grænseoverskridende. Vi vil gerne normalisere nabofællesskabet igen – og så er det tilfældigvis grønt, fordi det er det, som vi brænder for”, uddyber Susan.

Synliggør grønne initiativer på Amager

Amager Grønne Nabofællesskaber har en koordinatorgruppe, som synliggør de aktiviteter og arrangementer, som andre aktører står for på det grønne område. Det kan for eksempel være fællesspisninger, Repair Cafe, byttemarkeder og ture ud i naturen. I deres Facebookgruppe deler de relevante begivenheder på Amager. De samarbejder med andre aktører på området, for eksempel Amagerplanen, Maskinhallen og Miljøpunkt Amager.

Gruppen har også søgt og modtaget midler fra Københavns Kommune til at holde egne arrangementer samt til at køre en rekrutteringsindsats sidste år, og nu går de og planlægger, hvad de vil søge til fremover.

De har blandt andet holdt et par fællesspisninger i Maskinhallen.

”Det er fedt, der både er Maskinhallen til nogle større events – det er vildt godt til fællesspisninger – og så at man kan holde møder i Sundholm 8. Det er helt perfekt til borgernetværk. Det er bare fedt det med at have et sted. Ellers skulle vi finde et nyt sted hver gang”, siger Susan.

De arbejder på at kunne bruge andre mere tilgængelige platforme til deres arbejde end Facebook, da de er klar over, at det udelukker nogen. Det kunne for eksempel være et nyhedsbrev. For at være med nu, skal man melde sig ind i Facebookgruppen – og det er også muligt at komme med i kernegruppen, som står for at søge penge og holde fælles arrangementer.

Mange muligheder for at være med

Der er mange måder at være med på – det kan være i Facebookgruppen eller ved at deltage i ét eller flere arrangementer, eller ved at være med i kernegruppen i Amager Grønne Nabofællesskaber eller stifte sit eget lokale grønne nabofællesskab.

Ud over et par fællesspisninger i Maskinhallen, har de også haft en filmvisning med fællesspisning i Islands Brygge Kulturhus. De fik penge til fællesspisninger gennem Københavns Kommune. Derudover har de også haft nytårskur i Islands Brygge Kulturhus i januar, hvor deltagerne skrev grønne nytårsforsæt og hængte dem op på et træ. Næste arrangement er Store Højbededag den 16. maj.

Grønne Nabofællesskaber arrangerer også Grøn Højskole – sidste gang var den 1. marts på syv forskellige lokationer i landet. Overalt i Danmark bliver der holdt Klimahandledag den 24. april, hvor alle kan byde ind med noget. Man skal blot gå ind på hjemmesiden og tilmelde sin grønne begivenhed, stor som lille, og så er man automatisk med i optællingen. Sidste år var der 125.000 danskere, der deltog i Klimahandledagen. Det er en god dag for at vise, at rigtigt mange borgere gerne vil det grønne.

Overalt i Danmark er der grønne nabofællesskaber, så der er mange danskere, der gerne vil gøre en forskel, og man kan stifte sit eget lokale grønne nabofællesskab under paraplyen Grønne Nabofælleskaber. Der er også forskellige puljer, som de forskellige grønne nabofællesskaber kan søge til små eller større projekter – det kan også være til sit eget lokale grønne nabofællesskab, hvor man kan bruge Grønne Nabofællesskabers P-nummer, når man vil søge midler til sit grønne projekt.

 

Bliv medlem af Facebookgruppen Amager Grønne Nabofælleskaber

Læs mere om Grønne Nabofællesskaber

Se mere om Grønne Nabofællesskaber i DR-udsendelsen ”Jorden kalder”.

Tilmeld dig Klimahandledagen d. 24. april 2025 

Der er i alt 30.000 mennesker fordelt i de i alt 300 Grønne Nabofællesskaber i Danmark på nuværende tidspunkt.